Ingrasamant gratuit la comenzi de peste 100 de plante. VERIFICĂ PRODUSELE NOASTRE

Cele 5 teoreme ale tăierii unui gard viu

Cele 5 teoreme ale tăierii unui gard viu

Teorema nr. 1: Perioada ideală pentru tăierea gardului viu este primăvara.

 

Într-adevăr, perioada ideală pentru tăierea gardului viu este de la începutul până la mijlocul primăverii, chiar înainte de înfrunzire dar se poate face și toamna,
în luna octombrie.

Prima tăiere se face imediat după ce ai plantat gardul viu
veșnic verde când se va proceda la tăierea a aproximativ 10% din dimensiunea
plantei.

A doua tăiere urmează după primul an. Din anul doi de plantare se pot
face 2-3 tăieri, în funcție de creșterea înregistrată.

Evită tunderea la finalul unei veri tărzii pentru a nu încuraja creșterea unor noi ramificații ce pot fi distruse de gerul iernii, afectând apoi întreaga plantă.

 Realizează prima tăiere imediat după plantare. Apoi nu uita că perioada ideală pentru tăierea gardului tău viu este primăvara.

  

Teorema nr. 2: Taie ramificațiile tinere la 15-20 cm față de sol.

 

De fiecare dată când o ramificație nouă depășește 15-20 cm față de sol este bine să fie tăiată la această dimensiunea pentru a încuraja creșterea unui gard viu des. 

Dacă îți dorești un gard viu veșnic verde stufos, care se te protejeze de praf și/sau zgomot, îți recomandăm să tai ramificațiile îmediat ce depășesc 15-20 cm față de sol.

 

Teorema nr. 3: Folosește instumente calitative de tăiere a gardului viu.

 

Este extrem de important să folosești instrumente de tăiere de calitate, bine ascuțite pentru a împiedica ruperea sau ciuntirea ramurilor. Dacă nu sunt tăiate în mod corespunzător, este posibil sa fie afectată capacitatea de creștere.

Ai grijă se le dezinfectezi cu alcool denaturant pentru a preveni răspândirea unor boli de la o planta la alta. De asemenea, alege instrumente potrivite ca și mărime pentru a nu afecta în vreun fel ramificațiile. Instumentele de tăiat de mână sunt potrivite pentru ramuri care nu au un diametru mai mare de 6 mm .

Mașinile circulare sunt concepute pentru ramurile cu diametru de până la 4 cm. Un fierăstrău este necesar pentru ramurile cu diametru mai mare. Există multe instrumente electrice sau pe bază de acumulator ce fac întregul proces mult mai rapid și mai ușor.

Ai grijă să folosești instumente de tăiere calitative , adecvate pentru fiecare tip de tăiere și pentru dimensiunea gardului tău viu verde. Vom discuta pe larg într-un articol viitor despre instrumentele de care ai nevoie pentru a efectua o tăiere corectă.

 

Teorema nr. 4: Respectă cele 3 tipuri de tăiere pentru a avea un gard viu verde sănătos și des. 

 

 Trebuie să știi faptul că există trei tipuri de tăiere a gardului viu, fiecare fiind necesară pentru a obține un gard viu sanătos, viguros, des și veșnic verde: 

  • Tipul 1 de tăiere: tăierea de întreținere sau de modelare;
  • Tipul 2 de tăiere: tăierea de scurtare;
  • Tipul 3 de tăiere: tăierea radicală.

Tăierea de întreținerea este cea care asigură atât îndesirea gardului viu cât și menținerea lungimii dorite. Aceasta se face atunci când lăstarii nou născuți s-au maturizat.

Tăierea de scurtare se face pentru ca gardul viu să beneficieze de o creștere mai puternică.

La tăierea radicală se apelează atunci când gardul viu este bătrân și are nevoie de regenerare. Se mai numește și tăiere până la butuc și conduce la o creștere mai stufoasă în sezonul următor. Aceasta se face, de obicei, iarna însă ai grijă ca temperaturile să nu coboare sub -5 grade Celsius.

Gardul tău verde va trece prin 3 tipuri de tăiere pentru a fi mereu viu, verde și sănătos. Este important să le cunoști și să le efectueazi în mod corespunzător.

 

Teorema nr. 5: Respectă regulile de bază.

 

Începe, întotdeauna, tunderea gardului viu cu extremitățile. Mergi din aproape în aproape. Începe prin a tunde gardul tău verde în partea laterală și abia apoi continuă cu partea de sus.

De asemenea, tunderea părții superioare trebuie făcută de pe scară pentru a fi ușor accesibilă. Efectuarea corectă a acestei operațiuni asigură garanția unui gard viu sănătos, permițând accesul luminii în profunzime, ceea ce previne apariția bolilor și stimulează creșterea.

Trebuie să ții cont de faptul că, așa cum am menționat și anterior, tăierea nu este doar estetică. Ai grijă să cureți uscăturile sau ramificațiile uscate, folosind o foarfecă de mână. Nu tăia gardul viu după înflorire.

Există anumite reguli de bază în ceea ce privește tăierea gardului viu pe care este bine să le cunoști. Deși nu este vorba despre nimic complicat, respectarea lor te asigură că te vei bucura de acel gard verde viu desprins din reviste, pe care l-ai visat chiar înainte de plantare.


După tag-uri


    ×